ZIBS“中国传统文化国际生实践基地”在新市古镇揭牌
2022.11.15

11月5日,ZIBS“中国传统文化国际生实践基地”在德清县新市镇揭牌,瞿海东副院长与浙江德清经开区党工委副书记、新市镇镇长徐畅共同为实践基地揭牌,德清县委常委、统战部部长、新市镇党委书记施震海与ZIBS十余名中外师生在现场见证。

作为江南七大古镇之一的德清新市古镇拥有1700多年的历史,以其浓郁的民俗文化与别具一格的商贸文化知名中外,素有“千年小上海,江南百老汇”的美称,今年10月,该镇被列入首批“浙江省公共文化国际交流基地“。此次共建国际生实践基地是ZIBS打造留学中国品牌、讲好中国故事的一次有益尝试。新市镇及镇属企业将为ZIBS中外学生创设若干实习机会,在学生实习期间给予实践指导与实训,并为学生开展学术调研提供便利。

活动期间,ZIBS师生一行受邀参加了新市古镇一年一度的羊肉黄酒节开幕式。来自俄罗斯、泰国、波兰、印度尼西亚等国的学生不仅在羊肉黄酒节仪式现场亲口品尝到了“金牌羊肉”,并且亲手参与了羊肉烹制的工序,亲身体会中国传统美食文化的道与味,还接受了新华社、杭州日报等媒体的直播采访。在这里,羊肉黄酒节将千年历史与味觉记忆交迭一处,将世界多国的元素融入古镇文旅的全新风景线,无疑为国际人士了解新时代背景下中国传统文化的新风貌提供了绝佳契机。作为ZIBS“行在中国Me&China”国际生系列活动一部分,学生游览了新市古镇明清旧居、刘王殿、状元桥、觉海寺等景点,沿路古朴优雅的石库墙门、装帧精美的砖雕民居、乃至石砌的堤岸河埠都让同学们流连忘返,不时驻足拍照。整个活动期间,中外同学交流热烈,留下了难忘的回忆。

Explore Traditional Culture in Xinshi图片

Chonnikan Chuemor

MCS 2022级

Chonnikan Chuemor

The activity was full of warmth and cheerfulness. We got the chance to experience the local activities and learn more about the local Chinese people's lives in Huzhou. We also had the opportunity to connect with other students who shared our interests and were exposed to a larger community outside of campus. I felt so grateful to be part of this event and am looking forward to joining future programs. Thank you for organizing this wonderful event!

Kristina Ponamareva

GCM 2022级

Kristina Ponamareva

The format of the festival meant acquaintance with the ancient Chinese art of cooking lamb. We were invited not only to taste this gastronomic masterpiece but also to participate directly in its preparation, which was unforgettable. During the event, some journalists worked on the site and actively interviewed our delegation. They were interested in knowing our opinion as our university was represented by international students... I am grateful to my university for the chance to attend such an incredible event.

张伊美

iMFA 2022级

张伊美

在学院的组织下,我作为iMFA的学生有幸和留学生同学们一起来到德清参加羊肉黄酒节,我们感受了羊肉黄酒节的火热氛围,品尝了美味的新市羊肉,还一起游览了新市古镇。我在活动中也结识了学院的留学生,跟他们一起分享中国文化,感谢学院组织的活动,让我收获满满!

目前,ZIBS共有650余名在籍学生,其中有250余位来自61个不同国家和地区的国际学生。根据国际生教育特点和ZIBS项目特色,学院致力于打造“行在中国Me&China”的国际生社会实践品牌,建设培养知华友华的“第二课堂“,向国际生展示真实、立体、全面的中国,向世界展现可信、可爱、可敬的中国形象。